YEMƏK SEVGİNİZİ İTİRMƏYİN

Hər bir qida şəkərli diabetlə necə yaşamağınızda böyük bir fərq yarada bilər. Qidalanma ilə bağlı yaxşı vərdişlər yaratmaq isə heç də düşündüyünüz qədər çətin deyil.

“Porsiyanın ölçüsü” nə qədər olmalıdır?

İstənilən yerdə, istənilən vaxt porsiyanı ölçmənin asan yolu.

Karbohidratların miqdarının ölçülməsi diabetli insanlar üçün vacibdir. Lakin, insanlar karbohidratlar barədə danışarkən, adətən onların 1 “porsiyada” nə qədər olduğu barədə danışırlar. Amma, porsiya həqiqətdə nə deməkdir?

  • 1 porsiyanın ölçüsünün qiymətləndirilməsi

    Yemək hazırlayarkən, siz yeməyinizi mətbəx tərəzisi və ölçü fincanları və ya qaşıqlardan istifadə edərək ölçməlisiniz. Siz həkiminizdən ərzağı necə ölçməli olduğunuzu soruşa bilərsiniz.

    Nəzərə alın ki, bəzi tövsiyə olunan qida variantlarına 30 qramdan 60 qramadək karbohidratlar daxildir. Aşağıda 1 porsiyada 15 qram karbohidratın olduğu bəzi qida nümunələri verilir:

    • 150 qr dənli bitkilərdən hazırlanmış sıyıq;
    • 50 qr düyü və ya makaron;
    • 1 dilim çörək;
    • 1 ortaboy meyvə;
    • 100 qr qırmızı lobya və ya nişastalı tərəvəz;
    • 200 qr sadə (qatqısız) qatıq.
  • Gizli şəkərdən ehtiyatlı olun!

    Qidada nə qədər şəkər və başqa karbohidratların olduğu hər zaman aydın olmaya bilər. Ona görə də qidanızın tərkibində nəyin olduğunu müəyyən etməkdə sizə kömək etmək üçün aşağıda bir neçə tövsiyə təqdim olunur:

    • “-oza” sonluğu ilə qurtaran bir çox sözlər, məsələn, laktoza, saxaroza, fruktoza və dekstroza şəkər növləridir.
    • Bəzi “az yağlı” qida növlərinin tərkibində artıq şəkər var. Ərzağın üzərindəki məlumatı diqqətlə oxuyun.
  • Ölçə bilmədikdə, təxmini ölçülərdən istifadə edin

    Bunları yadda saxlayın.

    Baş barmağınızın ucu təxminən bir çay qaşığıdır.

    Baxmayaraq ki, baş barmaqların ölçüləri fərqlidir, siz marqarin və ya kərə yağını ölçmək üçün öz barmağınızı istifadə edə bilərsiniz. Bir çay qaşığı 1 baş barmağın uc hissəsi qədərdir və 3 baş barmağın uc hissəsi bir xörək qaşığı qədər olacaq.

    İki kibrit qutusu təxminən 85 qramdır.

    Ət və ya balıq yeyərkən bu ölçüyə əsaslana bilərsiniz.

    Qadının yumruğu təxminən 230 qram və ya 1 fincan qədərdir.

    Bir fincan bulqur? Əllərinizi istifadə edin!

    “Orta ölçülü” meyvə təxminən ovucun ölçüsü qədərdir.

    Porsiyanı müəyyən edərkən bunu yadda saxlayın.

    30 qram pendir təxminən 1 kibrit qutusu qədərdir.

    Ölçə bildiyiniz halda niyə təxmin etməli? Porsiyaları ölçmək və sizin üçün hansı porsiyanın doğru olduğu barədə əlavə məlumat almaq üçün həkiminizlə və ya diabetə qayğı komandanızın üzvləri ilə danışın.

  • Evdən kənar yemək yeyərkən nələrə fikir verməli?

    Diabet zamanı restoranlarda qidalanma çətinlik törədə bilər. Amma bunun da həlli var.

    Evdən kənar qidalanma bəzən çətin ola bilər. Siz yeməyinizə nə qatıldığına tam nəzarət edə bilmirsiniz. Bundan əlavə, adətən porsiyalar evdə yediyinizdən daha böyük olur.

    • Əlavə olaraq yağsız souslar və qarnir gətirilməsini istəyin;
    • Qızardılmış kartof əvəzinə salat sifariş edin;
    • Restorana getməzdən əvvəl menyunu onlayn rejimdə yoxlayın və sizin qida planınıza uyğun yeməkləri seçin;
    • Çox yeməyin, qarşısını almaq üçün əsas (isti) yeməyi bölüşün.

    Bəs içkilər?

    Yadda saxlayın ki, içkilərdə çoxlu miqdarda şəkər və karbohidratlar ola bilər. Aşağıda, sağlam yeməyinizi sağlam içki ilə necə yeyə biləcəyinizlə bağlı bir neçə üsul göstərilir:

    • Su, şəkərsiz çay, qara qəhvə və diyetik qazlı içkilər kalorisiz, karbohidratsız (şəkərsiz) və ya aşağı kalorili içkilərdir.
    • Az yağlı süd, şəkərsiz badam südü kimi süd alternativləri sizə kalorini azaltmaqda kömək edə bilər. İçəcəyiniz süddə nə qədər şəkər və ya karbohidratların olduğunu bilmək üçün qablaşdırmanın üzərindəki məlumatı oxumaq yaxşı fikirdir.
    • Suya bir az limon və ya yaşıl limon şirəsi əlavə etməklə onu daha dadlı edə bilərsiniz.
    • Qazlı su şəkərli içkilərdən daha yaxşı variantdır.

    Spirtli içkilər qanda şəkərin düşməsinə və ya qalxmasına səbəb ola bilər. Pivə və şirin şərabda da yüksək miqdarda karbohidratlar ola bilir ki, bu da qanda şəkəri artıra bilər.

    Bəzən spirtli içkilərin qəbulu həm də sizin nə içməli və ya nə etməli olduğunuz barədə düzgün olmayan qərarlar qəbul etmənizə səbəb ola bilər. İçkilər hətta bəzi dərmanların effektivliyinə təsir edə bilər. Əgər spirtli içki içmək istəyirsinizsə, nəyin sizin üçün təhlükəsiz olduğu barədə həkiminizdən məsləhət alın.

  • Böyük hədəflər qoyub kiçik addınlardan başlayın (sağlam qidalanma ilə bağlı çətinliklər)

    Bəzi xırda düzəlişlər sizin qidalanma planınızın təkmilləşdirilməsinə və hədəflərinizə nail olmağınıza kömək edə bilər.

    Bir çoxlarımız üçün diabetlə bağlı ən böyük çətinliklərdən biri yemək tərzimizi dəyişdirməkdir. Yeməklərimiz tarix və mədəniyyətimizin bir hissəsidir. Zövqümüz bizi unikal edən amillərdən biridir.

    Beləliklə, yadda saxlayın ki, siz həyat tərzinizi dəyişərkən hələ də sevdiyiniz bir çox yeməkləri yeyə bilərsiniz. Sadəcə qəbul etdiyiniz qidanın miqdarını və hansı tezlikdə yeməli olduğunuzu qandakı şəkərin miqdarının təsirinə əsasən tənzimləyə bilərsiniz.

    Amma mən pəhriz saxlamağa nifrət edirəm!

    Sağlam qidalanma və pəhriz saxlamaq bir-birindən fərqlidir. Pəhriz saxlama qısamüddətli prosesdir. Sağlam qidalanma isə uzunmüddətli hədəfi olan keyfiyyətli bir həyat tərzi olub şəkərli diabetinizin düzgün idarə olunması deməkdir.

    Sağlam qida planının hədəfləri aşağıdakılardır:

    • Qandakı şəkərin miqdarını hədəf səviyyədə saxlamaq;
    • Çəkinizə nəzarət etmək;
    • Diabetin fəsadları ilə bağlı riskləri azaltmaq.

    Ailəniz sizə kömək edə bilər

    Diqqətinizi eyni zamanda 1 və ya 2 dəyişiklikdə cəmləyin. Məsələn, əgər tələsdiyinizə görə nahar zamanı “fast food” yeyirsinizsə, evdən daha sağlam yemək gətirməyə çalışın. Televizora baxarkən reklam fasiləsi zamanı yerinizdə addımlaya bilərsiniz.

    Sağlam qidalanma yalnız diabeti olan insanlar üçün deyil, bütün insanlar üçün faydalıdır. Ona görə də, sizinlə birlikdə yaşayan ailə üzvləriniz də sağlam qidalanmaya keçə bilər. Siz sağlam qida planına riayət edərkən, bir-birinizə kömək edə bilərsiniz.

    Əgər qidalanma planınızı pozmusunuzsa, yenidən ona qayıdın

    Əgər plandan kənara çıxmısınızsa, narahat olmayın. Sadəcə, mümkün qədər tez bir zamanda və daha böyük səylə planın yerinə yetirilməsinə qayıdın! Əgər qidalanma planına riayət edilməsi ilə bağlı narahatlığınız olarsa, onda diabetə qayğı komandasına müraciət edin.

    Sağlam qidalanma ilə bağlı digər çətinliklərin aradan qaldırılması

    • “Az yağlı” nişanı olan yeməklərin əvəzinə, qida planınıza üyüdülməmiş taxıl, təzə tərəvəz və meyvə əlavə etməklə büdcənizə qənaət edin. Həmçinin, ətin, yarımfabrikatların və ya hazır qidaların, şəkərli və ya duzlu qəlyanaltıların miqdarını azaldın. Qablaşdırmanın üzərində olan məlumatı oxumağı da unutmayın!
    • Sevdiyiniz yeməkləri kiçik porsiyalarla yeyin, yaxud tərkib hissələrini az yağlı, az şəkərli maddələrlə əvəz edin.
    • Nə vaxt evdən kənar yerdə yemək yeyəcəyinizi əvvəlcədən planlaşdırın. Evdən çıxmazdan əvvəl qəlyanaltı edə bilərsiniz. Əgər insulin qəbul edirsinizsə, inyeksiyaların vaxtını tənzimləməli ola bilərsiniz.
    • Sağlam menyu seçimlərini axtarın. Yeməyin porsiyasını azaltmaq üçün dostunuzla bölüşün.

Xırda hərflərlə çap edilmiş məlumatlarda diabetlə yaşayan insanlar üçün önəmli məlumatlar vardır

Qida üzərindəki etiketlərdə bir çox məlumat qeyd olunur. Orada faizlər, miqdarlar və müxtəlif növ yağ və şəkər növləri barədə informasiya var. Lakin, bu məlumatlar çaşdırıcı ola bilər. Siz diqqətinizi aşağıdakı 6 amilə yönəltsəniz, bu, qidanın sizin üçün uyğun olub-olmadığını müəyyən etməkdə kömək edə bilər.

1. Porsiyanın ölçüsünü yoxlayın Siz görəcəksiniz ki, qida qablaşdırılmalarının əksəriyyətində birdən artıq porsiya var.

2. Müəyyən yağ formalarına diqqət yetirin Hər bir paketdəki doymuş və trans yağların miqdarına diqqət edin.

3. Karbohidratların ümumi miqdarını yoxlayın Ümumi şəkər və liflərin qramlarını ayrılıqda hesablamağa ehtiyac yoxdur. Çünki, bu qablaşdırmanın üzərindəki karbohidratların ümumi miqdarına daxildir.

4. Lifli məhsullar yeyin Lif bədənin həzm eləmədiyi bitki xarakterli qidanın bir hissəsidir. O, qanda xolesterinin azaldılmasına kömək edə, şəkərin sorulmasını ləngidə və bağırsaq peristaltikasının müntəzəmliyini təmin edə bilər. Yetkin insanlar gündəlik 25 – 35 qram lif yeməyi qarşılarına məqsəd qoymalıdırlar.

5. Əlavə olunmuş şəkərdən uzaq durun Şəkərlər qanda şəkərin miqdarını sürətlə qaldırır. Beləliklə, şəkər əlavə olunmuş ərzaqlardan yan keçilməsi vacibdir.

6. Protein (zülal) qəbul edin İnsanların əksəriyyəti kifayət qədər protein qəbul etmir. Orqanizmin proteinə ehtiyacı var. O, sizin özünüzü tox hiss etmənizə kömək edir və qandakı şəkərin miqdarına çox az təsir edir. Əlbəttə, proteində də kalorilər var, ona görə də porsiyaların sayını hər yemək üçün 85 və 170 qram arasında saxlamağa çalışın.

Etiketləri anlamaqla və sağlam qida seçimi etməklə siz qanınızda şəkərin miqdarını optimal hədd daxilində saxlaya bilərsiniz. Əgər yemək planınızı dəyişmək fikrindəsinizsə, öz həkiminizlə və ya diabetə qayğı komandasının hər hansı üzvü ilə mütləq məsləhətləşin. Siz birlikdə qidalanmanıza daha yaxşı nəzarət edə bilərsiniz.

  • Beləliklə, nəyə görə sağlam və ya düzgün qidalanma bu qədər əhəmiyyətlidir?

    Sağlam qidalanma sizə aşağıdakılarda kömək edə bilər:

    Kiçik pəhriz tənzimləmələrinin diabeti olan biri üçün necə böyük bir dəyişiklik yaratdığını öyrənin.

    Diabeti olan insanın sağlam qidalanması ilə diabeti olmayan insanın sağlam qidalanması arasındakı fərq nədir? Əslində fərq çox deyil! Diabetlə yaşamaq tərkibində şəkər olan hər şeyə “yox” demək və desertdən bütünlüklə imtina etmək kimi anlaşılmamalıdır. Sadəcə sizə müxtəlif çeşidli qidalar qəbul etmək və balanslaşdırılmış miqdarda karbohidratlar, proteinlər və yağlar yemək lazım ola bilər.

    • Ümumi səhhətinizi yaxşılaşdırmaq
      Sağlam qidalanma qanda şəkərin miqdarını hədəf səviyyədə saxlamağa kömək edir. O, həmçinin, ürək-damar risklərinizin azaldılmasında faydalıdır.
    • Qanda şəkərin yuxarı və aşağı səviyyədə olmasına yol verməmək
      Düzgün qida qruplarını doğru miqdarlarda qəbul etməyinizi təmin edən qidalanma planına riayət edilməsi qanda şəkərin səviyyəsini idarə etməkdə kömək edə bilər.
    • Sağlam çəkidə qalın
      Həkiminizdən öz sağlam çəki həddinizi öyrənin. Bu hədəf istiqamətində çalışmaq qanınızdakı şəkərin miqdarını idarə etməyə də kömək edə bilər.
  • Sağlam qidalanma əslində nədir?

    Diabetli insanlar üçün “hamıya uyğun” vahid bir pəhriz forması mövcud deyil. Sağlam qida planının hazırlanması qida maddələri və onların qanınızdakı şəkərə necə təsir etdiyi barədə daha çox informasiya əldə etməklə başlayır. Bu, yalnız sizin fərdi zövqünüzə uyğun gələn planın hazırlanmasında deyil, həm də qanda şəkərin səviyyəsini idarə etməkdə kömək ola bilər.

    • Tərəvəz
      Tərəvəzin iki əsas növü var: nişastalı və nişastasız. Nişastasız tərəvəzlərdə karbohidratların miqdarı daha az olduğundan onları qida planınıza salmaq daha uyğundur.
    • Meyvələr
      Meyvələr sağlam və dadlıdırlar, lakin onların da tərkibində çoxlu miqdarda karbohidratlar var. Qidalanma planınızın bir hissəsi kimi, porsiyalarınıza və günün hansı vaxtında yeyilməsinə diqqət yetirmək vacibdir. Həmçinin, meyvələrin qabıqlı və kiçik porsiyalarla (1 ovuc qədər) yeyilməsi məsləhətdir.
    • Proteinlər (zülallar)
      Ət, pendir və yumurtanın tərkibində proteinlər var. Lakin, siz həm də qoz-fındıq və lobya kimi vegetarian variantları yoxlaya bilərsiniz.
  • Siz bunu bacaracaqsınız!

    Çaşdırıcı səslənir? Narahat olmayın, sadəcə bir az təcrübə lazımdır. Şəkərin miqdarını azaldaraq, hər gün tərəvəz və meyvələri qida rasionunuza əlavə etməyə başlayın. Qida üzərindəki məlumatlara, xüsusilə də az yağlı və yağsız süd məhsullarının üzərindəkilərə diqqət yetirin. Onların tərkibindəki şəkər düşündüyünüzdən daha çox ola bilər.

    Sonra yeni və asan hazırlanan yemək reseptləri yoxlaya bilərsiniz. Siz müəyyən edəcəksiniz ki, sizin sağlam qida planınıza sevdiyiniz yeməklər yeni üsulla hazırlanmış variantda daxil ola bilər.

  • Ay şəkər, sənin hekayən nədir ? (Karbohidratlar və qanda şəkər)

    Əgər sizin diabetiniz varsa, karbohidratların hesablanması qanda şəkərin miqdarına nəzarət etməyə kömək edə bilər. Siz bu gün başlaya bilərsiniz.

    Sizin tək nə yediyiniz deyil, həm də nəyi hansı miqdarda yediyiniz önəmlidir. Yəqin siz artıq bilirsiniz ki, karbohidratlar bədəninizi enerji ilə təmin edən qidanın tərkibində olan əsas qida maddələrindən biridir. Yerdə qalan ikisi isə protein və yağlardır. Lakin bilirdinizmi, bəzi karbohidratlar qanda şəkərin miqdarını başqa qida maddələri ilə müqayisədə daha çox artıra bilər? Ona görə də hansı miqdarda və hansı karbohidrat yediyinizdən məlumatlı olmağınız vacibdir.

    Gəlin bunun əsaslarından başlayaq. 3 növ karbohidrat mövcuddur:

    Karbohidratla zəngin qidalar:

    • Çörək, taxıl məhsulları, krekerlər, dənli bitkilər, düyü, makaron məmulatları;
    • Kartof, qarğıdalı, noxud, lobya kimi nişastalı tərəvəzlər;
    • Bütün meyvələr və meyvə şirələri;
    • Süd və qatıq;
    • Konfet, qazlı içkilər, jele kimi şəkərli qidalar;
    • Tort, peçenye, keks, dondurma kimi şirniyyatlar.
  • Bu o deməkdir ki, mən karbohidratlardan imtina etməliyəm?

    Yox! Siz tərkibində karbohidratlar olan qida məhsullarını yeməkdə davam etməlisiniz, çünki onlar bir çox vitamin və minerallarla yanaşı, bədəninizi enerji ilə təmin edir. Yüksək lifli qida məhsulları, xüsusilə həll oluna bilən lifli məhsullar qanda şəkərin miqdarının normal səviyyədə saxlanılmasına kömək edə bilər. Amma yadda saxlayın ki, şirniyyatın tərkibində faydalı qida maddələrinin miqdarı azdır. Ona görə də şirniyyat porsiyalarını kiçik etmək daha yaxşı olardı. Vaxtlı-vaxtında qidalanma vacibdir. Əks halda qanda şəkərin miqdarı aşağı düşə bilər, xüsusilə də siz müəyyən növ dərmanlar qəbul edirsinizsə.

    Diyetoloq və ya şəkərli diabet üzrə təlimçilər yemək və qəlyanaltı zamanı sizə lazım olan karbohidratların miqdarını bölməkdə, qandakı şəkərin miqdarını idarə etməkdə kömək edə bilər.

  • Karbohidratlar insulinə necə təsir edirlər?

    Qanda şəkərin hədəf səviyyəsinə çatmaq üçün, karbohidratlarla insulin arasında düzgün balansın (tarazlığın) saxlanılması vacibdir. Buna nail olmağın iki üsulu var:

    • 1. Karbohidrat qəbulunu insulin dozasına uyğunlaşdırmaq.
      Bazal-bolyus insulin müalicəsi alan pasiyentlərdə karbohidrat sayını aparmaq və istifadə etdiyi qısa təsirli insulinlə uyğunlaşdırmaq vacibdir. Bu sizə qəbul etdiyiniz insulin dozasına uyğun olaraq qandakı şəkərin səviyyələrinə çatmağa və ya bu səviyyələri saxlamağa kömək edə bilər. Həkiminiz sizə gündə hansı miqdarda karbohidrat qəbul etməli olduğunuzu deyə bilər.
    • 2. İnsulin dozasını karbohidrat qəbuluna uyğunlaşdırmaq.
      Siz yemək zamanı qəbul etdiyiniz karbohidratların miqdarına uyğun qısa təsirli insulinin dozasını tənzimləyə bilərsiniz. Bu vərdişin qazanılması müəyyən vaxt tələb etsə də sizə çeviklik və seçim imkanı verəcək. Sizin endokrinoloqunuz və ya diyetoloqunuz qəbul edilən karbohidratların miqdarı üçün nə qədər insulin tələb olunduğunun müəyyən edilməsində kömək ola bilər. Bu, insulini-karbohidrat nisbəti adlanır.

    Əgər siz şəkərli diabeti olan uşağın qayğısına qalırsınızsa, yadda saxlayın:

    • Bu nisbət yaş və çəkidən asılı olaraq dəyişə bilər. Ona görə də uşağınız böyüdükcə, nisbət də dəyişəcək.
    • Bu nisbət gün ərzində də dəyişir.

    Siz müəyyən edə bilərsiniz ki, bəzi karbohidrat növləri digərlərinə nisbətən uşağınızın qanında şəkərin yüksəlməsinə daha tez təsir edir. Ona görə də siz insulin dozalarını müxtəlif ərzaq növləri üçün nizamlamalı ola bilərsiniz.

  • Beləliklə, mən nə yeyə bilərəm ? (Faydalı və zərərli yağlar)

    Diabetlə dost olan qidaları necə seçməlisiniz ki, onlardan həm də zövq alasınız?

    Sağlam qida seçimi diabetə nəzarətin vacib hissəsidir. Necə başlamalı olduğunuza əmin deyilsiniz? Bu bölmədə sualınıza cavab tapacaqsınız:

    • Yeməli və yeməməli olduğunuz qidalar;
    • Faydalı və ziyanlı yağlar arasında fərq;
    • Nəyə görə daha çox tərəvəz və meyvə yemək məqsədəuyğundur?

    Qida seçimləri barədə nə qədər çox öyrənsəniz, sağlam yeməyi diabetə nəzarətin dadlı bir hissəsi etmək o qədər də asan olacaq.

    Necə başlamalısınız?

    Diabetə uyğun sağlam qidalanma sadəcə yediyiniz karbohidratların miqdarını hesablamaqdan ibarət deyil. Sizə həmçinin bəzi digər sağlam qida seçimləri etmək lazım olacaq. Yadda saxlayın ki, yemək planınızı və qida seçimlərinizi həkiminizlə və ya diabetə qayğı komandası ilə müzakirə etməyiniz vacibdir.

    Daha çox lifli qidalar qəbul edin

    Liflər həzm oluna bilmir və beləliklə də onlar sizin həzm sisteminizin “təmizlənməsinə” kömək edir. O, həmçinin yemək yedikdən sonra özünüzü tox hiss etmənizə kömək edir və xolesterin səviyyələrini aşağı sala bilər. Emal olunmamış taxıl çörəkləri, habelə təzə tərəvəzlər və meyvə yeməyə çalışın.

    Daha çox təzə meyvə və tərəvəz yeyin

    Rəngbərəng meyvə və tərəvəz növləri seçin. Bu bəzən unutduğunuz vacib qida maddələrinin gündəlik qəbulunu təmin etməkdə sizə kömək edəcək. Təzə və ya dondurulmuş qaragilə, ispanaq, brokkoli, portağal, habelə qırmızı bibəri həm əsas yemək, həm də qəlyanaltı kimi istifadə edə bilərsiniz. Yadda saxlayın ki, bəzi meyvələrdə yüksək miqdarda karbohidrat var. Çiyələk, qarağat, alça, kivi, alma və moruq kimi aşağı karbohidratlı meyvələr də əla seçimlərdir.

    Faydalı (doymamış) yağların olduğu qidaları seçin

    Zeytun, yerfındığı (araxis), kanola kimi tərkibində mono - doymamış yağların miqdarının yüksək olduğu yağları, yaxud qarğıdalı, günəbaxan, aspir kimi tərkibində poli - doymamış yağların yüksək miqdarda olduğu yağları seçin. Sağlam yağlı qida mənbələrinə həmçinin, qoz-fındıq, zeytun, kətan tumu, avokado, habelə təbii olaraq tərkibində yüksək miqdarda omeqa-3 yağlarının olduğu qızılbalıq, skumbriya, siyənək və sardiniya kimi balıqlar daxildir.

    Ziyanlı (doymuş və trans) yağların olduğu qidalardan uzaq durun

    Doymuş yağlar yağlı ətlərdə, kərə yağında, pendirdə, süddə, habelə tropik yağlarda (palma və kokos yağı) mövcuddur. Trans yağlar maye yağı bərk yağa çevirən kimyəvi prosesdən sonra yaranır. Trans yağlar marqarinlərdə, adətən şirniyyatlarda istifadə olunan yağ məhsullarında, habelə bir çox digər emal olunmuş ərzaqlarda var. Ərzaqda nə qədər doymuş və trans yağların olduğunu müəyyən etmək üçün, ərzağın üzərindəki məlumatı oxuyun.

    Sobada və ya odda bişirilmiş qidaları qəbul edin. Yağda qızardılmış qidaları az qəbul edin

    Çox az miqdarda yağ əlavə etməklə ərzağı sobada və ya odda bişirin. Qidanın tavaya yapışmaması və ya dad vermək üçün zeytun yağı kim sağlam yağlardan az miqdarda istifadə edin.

    Daha az duz (natrium, sodium) tərkibli ərzaqlar yeyin

    Konservləşdirilmiş hazır yeməklər, kolbasalar, duzlu qəlyanaltı ərzaqlar (duzlu krekerlər, fındıqlar), pendirlər, turşular, süfrə duzu kimi natrium tərkibli qidaların miqdarını azaldın. Konservləşdirilmiş ərzağı suda yaxalamaq ərzaqdakı natriumun miqdarını yarıdan dörddə üçədək azalda bilər.

Yemək planınızla dost olmaq (Yemək planınıza riayət etmək)

Əgər diabetə görə indi daha sağlam qidalanırsınızsa, bu əladır. Daha uzun müddət bunu davam etdirmək üçün bir neçə üsul təqdim edirik.

Siz artıq sağlam qidalanmanın əsaslarını bilirsiniz. Lakin hər ehtimala qarşı əgər bəzi çətinliklərlə qarşılaşsanız, sağlam qidalanma planına riayət etməyi daha asan etmək üçün bir neçə ideyanı aşağıda təqdim edirik:

1. Qida seçimində kreativ ol
Sağlam qidalanma darıxdırıcı olmamalıdır. Seçim üçün çoxlu sayda sağlam reseptlər və ərzaqlar var.

2. Stres zamanı artıq yeməkdən uzaq dur
Bu doğrudur. Bəzən biz streslə mübarizə aparmaq üçün yeyirik. Lakin bu, stresin öhdəsindən gəlmək üçün yeganə yol deyil! Bəlkə bunun əvəzinə aşağıdakılardan birini sınayasınız:

  • Aşağı intensivliyi olan idman növləri, məsələn yoqa;
  • Gəzinti;
  • Meditasiya;
  • Könüllü iş.

3. Axtarışda ol
Ətraf mühitimiz bizi lazımsız ərzaqları və ya böyük porsiyalar yeməyə vadar edə bilən amillərlə doludur. Qidalandığınız mühitdəki tamahlandırıcı amillərdən uzaqdurma və onların öhdəsindən gəlmə sağlam qidalanmaya doğru vacib addımdır.

  • Gün ərzində yeyəcəyiniz qidaların planını tutmağa çalışın;
  • Tamahlandırıcı ərzaqları gözdən kənar saxlayın və daha sağlam qidaları asanlıqla əlçatan edin;
  • Daha kiçik qablarda yeyin, böyük qablaşmalarda olan ərzaqları almaqdan çəkinin.

4. Ətrafdakılardan dəstək al
Dostlarınız və ailə üzvlərinizin sizə necə kömək edə biləcəyini onlara bildirməkdən çəkinməyin. Dəstək qrupuna qoşulmaq və ya belə bir qrupu özünüzün yaratması barədə düşünün. Həvəsləndirmə və dəstəyin təmin edilməsində sosial şəbəkə qrupları da çox yaxşı rol oynaya bilər.

5. Özünü mükafatlandır!
Əgər buradək gəlmisinizsə, indi mükafatlandırma vaxtıdır! Planınıza riayət etdiyinizə görə özünüzü daha sağlam mükafatlarla sevindirin:

  • Özünüzə qeyri-ərzaq növ mükafat almaq;
  • Dostunuz və ya sevdiyiniz insanla bir-günlük gəzinti.

6. Diabetə qayğı komandası ilə məsləhətləş.
Həkiminizin tövsiyəsi ilə diyetoloqla görüşmək sizin üçün faydalı ola bilər.

  • Getdiyiniz hər yerdə sağlam qidalanma üçün 5 addım (Nə olursa olsun, sağlam qidalanın)

    Tip 1 diabetlə yaşayan gənclər xüsusi çətinliklərlə üzləşirlər. Gəlin problemlərin həlli barədə danışaq!

    Gəlin bununla üz-üzə gələk. Uşaqların, xüsusilə gənclərin sağlam qidalanmaya cəlb edilməsi daimi mübarizədir. Əlbəttə ki evdə olarkən onların seçimlərini idarə edə bilərsiniz. Lakin onlar evdən çıxdıqdan sonra əsl çətinliklər başlayır.

    Uşağınızda diabet olduğu halda ruhdan düşmək düzgün deyil. Kiçik bir planlama ilə siz övladınıza aşağı keyfiyyətli qidalardan kənar durmaqda və müvafiq qidalanma normalarına riayət etməkdə kömək edə bilərsiniz.

    1-ci addım: Onu ərzaq dükanına aparın

    Sağlam qidalanma dükandan başlayır. Uşağınız ərzaq məhsulları almaq üçün hələ gəncdirmi? İndi onların qida planlaşdırmasında iştirak etməsi üçün ən münasib vaxtdır. Diabetli və ya diabetsiz, bu böyük həyat bacarığıdır.

    2-ci addım: Məktəbdə qidalanmaya nəzarət edin

    Məktəbdə yeyiləcək qidanın qablaşdırılması ən asan üsuldur. Bu yolla siz uşağınıza nahar qutusundakı və ya çantasındakı yemək üçün nə qədər insulin lazım olacağını müəyyən edə bilərsiniz. Lakin uşaq yeməyi məktəbin bufetindən seçirsə, onda həmin bufetin menyusu ilə tanış olun.

    3-cü addım: Evdən kənarda lazımi tərzdə yeməyi öyrənmək

    Restoranlar siz və sizin uşağınız üçün stresli bir yer ola bilər. Lakin düşünməyin ki, siz daim yeyəcəyiniz karbohidratların miqdarını hesablamalısınız. Əgər xüsusi bir tədbirdirsə, özünüzü rahat hiss edin və uşağın da özünü sərbəst hiss etməsinə imkan verin. Lakin hər ehtimala qarşı bəzi restoranlarda qidalar barədə informasiya əldə etmək olar. Yaxud restorana getməzdən qabaq onların internet saytına baxa bilərsiniz.

    4-cü addım: Ziyafətlər (qonaqlıqlar) zamanı

    Diabetlə yaşamaq o demək deyil ki, sizin uşağınız əyləncələrə qatıla bilməz. Lakin əyləncə gecəsindən bilavasitə əvvəl və sonra, yatarkən, habelə növbəti səhər qandakı şəkərin səviyyələrini yoxlamağı unutmayın. Siz tarazlığı qorumaq üçün onların insulin dozasını yeməyə uyğunlaşdırmalı ola bilərsiniz.

    5-ci addım: Evdən kənarda gecələmə

    Əgər uşağınız dostunun evində gecələyərsə, siz bunu qabaqcadan planlaşdırmalısınız. Diabeti idarə etmək üçün ona lazım olan hər şeyin (məsələn, hazır yeməklərin) olmasını təmin edin. Siz həmçinin dostunun valideynlərinə uşağınızın diabet olduğunu bildirin və lazım olarsa qanda şəkərin aşağı düşməsini necə idarə etməli olduqlarını onlara izah edin.

    Diabet barədə daha çox məlumat almaq istəyirsiniz?

    Amerika Diabet Cəmiyyətinin Diabetes Food Hub (Diabet Pasiyentləri üçün Qida Mərkəzi) səhifəsinə daxil olun. Səhifə reseptlər, yeməyin planlaşdırılması və alış-veriş barədə tövsiyələr üçün əla mənbədir.

Qida qrupları haqqıda daha çox məlumat. (Mənim uşağım nə yeyə bilər?)

Qida qrupları barədə daha çox məlumatlılıq tip 1 diabeti olan uşaq üçün nəyin ən yaxşı olduğunu seçməkdə sizə kömək edə bilər.

Uşağınızın həvəslə yeyə biləcəyi sağlam yemək planının yaradılması qida növləri və onların qanda şəkərin miqdarına necə təsir etdiyi barədə məlumatlanmaqdan başlayır. Nə qədər çox bilsəniz, planın hazırlanması o qədər asan olacaq.

Ümumiyyətlə, tip 1 diabeti olan uşaqların da başqa uşaqlar kimi eyni əsas qida ehtiyacları var. Heç bir vahid qida qrupu sizin uşağınızın sağlam qalması üçün hər şeyi təmin etmir. Ona görə də siz protein və karbohidratların daxil olduğu balanslaşdırılmış pəhriz, habelə meyvə və tərəvəzlərə diqqət yetirməlisiniz.

Aşağıda qida planlaşdırılması və karbohidratların miqdarı barədə bəzi baza məlumatları verilir. Uşağınızın həkimi sizə daha spesifik məlumat verə bilər.

Uşaqlar üçün faydalı reseptlərimizi yoxlayın. Siz həmçinin Diabetes Food Hub`da (Şəkərli Diabeti olan Pasiyentlər üçün Qida Mərkəzi) əlavə ideyalar tapa bilərsiniz.

Süd məhsulları

Bəzi süd növlərinin tərkibində digərlərinə nisbətən daha çox yağlar və kalorilər var. Uşaqlarınız üçün aşağıdakılar daha uyğun ola bilər:

Meyvələr

Meyvələr sağlam və eyni zamanda çox dadlı ola bilərlər! Onların bir çoxu vitamin, minerallar və liflərlə zəngindir. Lakin yadda saxlayın, meyvələrdə də karbohidratlar var. Onlar da qanda şəkəri qaldırır.

Porsiyanın ölçüsünə diqqət etməyi unutmayın. Məsələn, 120 qramlıq almada 100 qramlıq almadan daha çox karbohidrat var. Siz uşağınızın sevdiyi meyvələrdə nə qədər karbohidratların olduğunu ya diyetoloqdan soruşa, ya da onlayn resurslardan əldə edə bilərsiniz.

  • Təzə meyvələr;
  • Şəkər əlavə edilməmiş dondurulmuş meyvələr.

Tərəvəzlər

Düzgün seçilmiş tərəvəzlər hər bir yeməkdə vitamin və mineralların olmasını təmin etməkdə kömək ola bilər. Tərəvəzlərin 2 əsas növü var: nişastalınişastasız.

Nişastasız tərəvəzlərdə karbohidratların miqdarı daha azdır ki, bu da onları sizin uşağınızın qida planı üçün yaxşı seçim edir. Siz onları təzə, dondurulmuş və ya konservləşdirilmiş şəkildə ala bilərsiniz (əgər mümkünsə, duzsuz konservləşdirilmiş tərəvəzlər seçin. Məsələn: konservləşdirilimiş qarğıdalı, lobya, noxud və s.) Siz onları həm də bişirməzdən qabaq süzməklə və suda yaxalamaqla duzsuzlaşdıra bilərsiniz.

  • Qulançar (sparja);
  • Lobya (yaşıl lobya, qara lobya, maş);
  • Yerkökü;
  • Gül kələmi;
  • Kərəviz;
  • Xiyar;
  • Badımcan;
  • Soğan;
  • İstiot;
  • Yaşıl salat (kahı);
  • Balqabaq;
  • Pomidor.

Proteinlər

Proteinlə zəngin yeməklər sağlam qida planınızın bir hissəsi olmalıdır. Toyuq əti, mal əti, dəniz məhsulları, yumurta, soya bitkiləri və pendirlər proteinlərlə zəngindir. Ən yaxşı seçimlərə doymuş yağların az olduğu ərzaqlar, məsələn, toyuq və hind toyuğunun döş əti daxildir. Dəniz məhsullarını seçərkən sağlam omeqa-3 yağlarının yüksək miqdarda olanlarını seçin, məsələn tuna balığı və qızıl balıq.Qida planınız üçün proteinlə zəngin qidaları seçərkən bəzi göstəricilər aşağıda təqdim olunur:

  • 85 – 140 qram ət 1 yemək porsiyası üçün sağlam protein miqdarıdır;
  • Qoz-fındıq və tumlar da protein və sağlam yağlarla təmin edir;
  • Yadda saxlayın, soya kəsmiyi və ya soya kimi bitki əsaslı proteinlərdə karbohidratlar ola bilər, ona görə də qidalılıq haqqında etiketləri yoxlamağı unutmayın.

Yağların növləri

Faydalı yağlar

  • Mono-doymamış yağlar: bunlara zeytun yağı, avokado, qoz-fındıq və təbii yerfındığı (araxis) yağı daxildir;
  • Poli-doymamış yağlar: bunlara qarğıdalı, pambıq toxumu, günəbaxan, soya yağları daxildir. Həmçinin marqarin və mayonezdə də mövcuddurlar;
  • Omeqa-3 yağlar: bunlar qozda, kətan toxumu yağında, habelə tuna balığı, lufar, göl alabalığı, qızıl balıq və sardiniya kimi balıq növlərində tapıla bilir. Omeqa-3 və omeqa-6 yağları balıq yağında, kətan toxumu və soya yağlarında mövcuddur.

Zərərli yağlar

  • Doymuş yağlar: Bu tip yağ bekon, kərə yağı, mal əti yağı, qaymaqlı pendir, habelə kokos və palma yağları kimi məhsullarda tapılır.
  • Trans yağlar: Bu tip yağ zərərlidir və qızardılmış kartof - fri (bəzi restoranlarda) kimi emal edilmiş qidalarda və “fast food”larda mövcuddur. Trans yağları uşağınızın yeməyindən çıxarmaqla, siz onun qida planını yaxşılaşdıra bilərsiniz.

Uşağınızın daha az şəkər yeməsini təmin edin. Yağsız ərzaqlar almazdan əvvəl onların tərkibindəki karbohidratların və kalorilərin miqdarını normal versiya ilə müqayisə edin. Bəzən istehsalçılar yağsız məhsullarda yağı şəkərlə əvəz edirlər.

  • Karbohidratlar nədir?

    Karbohidratlar yediyimiz bir çox ərzaqlarda mövcuddur. Onlar bizə enerji üçün, uşaqlara isə böyümək və inkişaf etmək üçün lazımdır. Protein və yağlar da bədəni enerji ilə təmin edir, lakin karbohidratlar qandakı şəkər səviyyələrinə ən çox təsir edənlərdir. Yeməkdən sonra 1-2 saat ərzində karbohidratların əksəriyyəti qanda şəkərə çevrilir.

    Onların 2 növü var: sadə və mürəkkəb

    Sadə karbohidratlar

    Sadə karbohidratlar qısamüddətli təsirə malikdirlər. Onlar qanda şəkərin səviyyəsini tez artırırlar. Əslində, bəzi sadə karbohidratlar normadan aşağı qan şəkəri (hipoqlikemiya) halını müalicə etmək üçün istifadə oluna bilər. Bunlar yüksək qlikemik indeksli karbohidratlar adlanır.

    Mürəkkəb karbohidratlar

    Bir çox mürəkkəb karbohidratlarda liflər, vitaminlər və minerallar var. Onların həzm edilməsi daha uzun çəkə bilir, ona görə də onların qandakı şəkərin səviyyəsinə təsiri daha gec baş verir ki, bu da şəkərin daha yavaş yüksəlməsinə səbəb olur.

    Sellüloza kimi də tanınan lif bitkilərdə rast gələn mürəkkəb karbohidrat növünə aiddir. O bizə toxluq hissi verir, xolesterini aşağı salmağa kömək edir, həm də qanda şəkərin miqdarını azalda bilər. Liflər digər karbohidratlar kimi həzm olunmur. Onlardan fərqli olaraq, liflər təbii kobud süngər kimi təsir edir və xoşagəlməz maddələri da özü ilə daşıyaraq həzm traktından çıxarır.

    Hansı qidalarda karbohidratlar var?

    Şəkər (Sadə karbohidratlar)

    • Meyvə və şirələr;
    • Tortlar;
    • Peçenyelər;
    • Bəzi taxıl növləri.

    Nişasta (mürəkkəb karbohidratlar)

    • Kartof;
    • Çörək;
    • Makaron;
    • Düyü;
    • Noxudlar;
    • Qarğıdalı;
    • Mərci və lobyalar.

    Lif (mürəkkəb karbohidratlar)

    • Meyvə və tərəvəz;
    • Emal olunmamış taxıldan çörək (kəpəkli);
    • Emal olunmamış taxıl/çovdar;
    • Mərci və lobyalar;
    • Qoz-fındıq.
  • Sağlam və xoşbəxt (Uşaq reseptləri)

    Bu sağlam reseptlər toplusu yalnız diabeti olan pasiyentlər üçün deyil, həm də uşaqlar üçün faydalıdır! Ona görə də hər biriniz masanın üzərindəkindən məmnun qala bilərsiniz.

    İlk dəfə sizə uşağınızda tip 1 diabet olduğu deyilərkən onu nə ilə qidalandırmalı olduğunuzu müəyyən etmək sizə çətin görünə bilər. Lakin zaman keçdikcə bu daha asan olacaq. Siz tezliklə hansı ərzaqların sizin uşağınızın qanında şəkəri yüksəltdiyini öyrənəcəksiniz. Uşağınızın qəbul etdiyi yeməklərin və qanındakı şəkərin səviyyələri barədə qeydlər aparmaq buna kömək edə bilər.

    Sadəcə uşağınızında diabetin olması o demək deyilki, o bəyəndiyi bütün yeməkləri artıq yeməməlidir. Yadda saxlamalısınız ki, övladınızın nə ilə qidalanması ona göstərilən qulluğun böyük bir hissəsidir, eynən insulin kimi.

    Uşağınıza bu diaqnoz qoyulduqda onun həkimi sizə pəhriz və yemək vaxtları barədə bəzi təlimatlar verməlidir. Uşağınıza evdə sağlam və onun zövq aldığı pəhriz yeməkləri verməklə siz onu böyümək üçün tələb olunan bütün qida maddələri ilə təmin etmiş və diabetə nəzarətdə ona kömək etmiş olacaqsınız.

    Sağlam və xoşbəxt _ uşaqlar üçün reseptlər

Mövzu ilə bağlı broşurları aşağıdakı linklərdən yükləyə bilərsiniz:

  • Sağlam qidalanma üçün təlimatınız

  • Balanslaşdırılmış qidalanmanın tərtib olunması

  • Qida etiketlərinin oxunması

  • Diabetlə evdən kənarda qida qəbulu

YEMƏK SEVGİNİZİ İTİRMƏYİN

Hər bir qida şəkərli diabetlə necə yaşamağınızda böyük bir fərq yarada bilər. Qidalanma ilə bağlı yaxşı vərdişlər yaratmaq isə heç də düşündüyünüz qədər çətin deyil.

“Porsiyanın ölçüsü” nə qədər olmalıdır?

İstənilən yerdə, istənilən vaxt porsiyanı ölçmənin asan yolu.

Karbohidratların miqdarının ölçülməsi diabetli insanlar üçün vacibdir. Lakin, insanlar karbohidratlar barədə danışarkən, adətən onların 1 “porsiyada” nə qədər olduğu barədə danışırlar. Amma, porsiya həqiqətdə nə deməkdir?

  • 1 porsiyanın ölçüsünün qiymətləndirilməsi

    Yemək hazırlayarkən, siz yeməyinizi mətbəx tərəzisi və ölçü fincanları və ya qaşıqlardan istifadə edərək ölçməlisiniz. Siz həkiminizdən ərzağı necə ölçməli olduğunuzu soruşa bilərsiniz.

    Nəzərə alın ki, bəzi tövsiyə olunan qida variantlarına 30 qramdan 60 qramadək karbohidratlar daxildir. Aşağıda 1 porsiyada 15 qram karbohidratın olduğu bəzi qida nümunələri verilir:

    • 150 qr dənli bitkilərdən hazırlanmış sıyıq;
    • 50 qr düyü və ya makaron;
    • 1 dilim çörək;
    • 1 ortaboy meyvə;
    • 100 qr qırmızı lobya və ya nişastalı tərəvəz;
    • 200 qr sadə (qatqısız) qatıq.
  • Gizli şəkərdən ehtiyatlı olun!

    Qidada nə qədər şəkər və başqa karbohidratların olduğu hər zaman aydın olmaya bilər. Ona görə də qidanızın tərkibində nəyin olduğunu müəyyən etməkdə sizə kömək etmək üçün aşağıda bir neçə tövsiyə təqdim olunur:

    • “-oza” sonluğu ilə qurtaran bir çox sözlər, məsələn, laktoza, saxaroza, fruktoza və dekstroza şəkər növləridir.
    • Bəzi “az yağlı” qida növlərinin tərkibində artıq şəkər var. Ərzağın üzərindəki məlumatı diqqətlə oxuyun.
  • Ölçə bilmədikdə, təxmini ölçülərdən istifadə edin

    Bunları yadda saxlayın.

    Baş barmağınızın ucu təxminən bir çay qaşığıdır.

    Baxmayaraq ki, baş barmaqların ölçüləri fərqlidir, siz marqarin və ya kərə yağını ölçmək üçün öz barmağınızı istifadə edə bilərsiniz. Bir çay qaşığı 1 baş barmağın uc hissəsi qədərdir və 3 baş barmağın uc hissəsi bir xörək qaşığı qədər olacaq.

    İki kibrit qutusu təxminən 85 qramdır.

    Ət və ya balıq yeyərkən bu ölçüyə əsaslana bilərsiniz.

    Qadının yumruğu təxminən 230 qram və ya 1 fincan qədərdir.

    Bir fincan bulqur? Əllərinizi istifadə edin!

    “Orta ölçülü” meyvə təxminən ovucun ölçüsü qədərdir.

    Porsiyanı müəyyən edərkən bunu yadda saxlayın.

    30 qram pendir təxminən 1 kibrit qutusu qədərdir.

    Ölçə bildiyiniz halda niyə təxmin etməli? Porsiyaları ölçmək və sizin üçün hansı porsiyanın doğru olduğu barədə əlavə məlumat almaq üçün həkiminizlə və ya diabetə qayğı komandanızın üzvləri ilə danışın.

  • Evdən kənar yemək yeyərkən nələrə fikir verməli?

    Diabet zamanı restoranlarda qidalanma çətinlik törədə bilər. Amma bunun da həlli var.

    Evdən kənar qidalanma bəzən çətin ola bilər. Siz yeməyinizə nə qatıldığına tam nəzarət edə bilmirsiniz. Bundan əlavə, adətən porsiyalar evdə yediyinizdən daha böyük olur.

    • Əlavə olaraq yağsız souslar və qarnir gətirilməsini istəyin;
    • Qızardılmış kartof əvəzinə salat sifariş edin;
    • Restorana getməzdən əvvəl menyunu onlayn rejimdə yoxlayın və sizin qida planınıza uyğun yeməkləri seçin;
    • Çox yeməyin, qarşısını almaq üçün əsas (isti) yeməyi bölüşün.

    Bəs içkilər?

    Yadda saxlayın ki, içkilərdə çoxlu miqdarda şəkər və karbohidratlar ola bilər. Aşağıda, sağlam yeməyinizi sağlam içki ilə necə yeyə biləcəyinizlə bağlı bir neçə üsul göstərilir:

    • Su, şəkərsiz çay, qara qəhvə və diyetik qazlı içkilər kalorisiz, karbohidratsız (şəkərsiz) və ya aşağı kalorili içkilərdir.
    • Az yağlı süd, şəkərsiz badam südü kimi süd alternativləri sizə kalorini azaltmaqda kömək edə bilər. İçəcəyiniz süddə nə qədər şəkər və ya karbohidratların olduğunu bilmək üçün qablaşdırmanın üzərindəki məlumatı oxumaq yaxşı fikirdir.
    • Suya bir az limon və ya yaşıl limon şirəsi əlavə etməklə onu daha dadlı edə bilərsiniz.
    • Qazlı su şəkərli içkilərdən daha yaxşı variantdır.

    Spirtli içkilər qanda şəkərin düşməsinə və ya qalxmasına səbəb ola bilər. Pivə və şirin şərabda da yüksək miqdarda karbohidratlar ola bilir ki, bu da qanda şəkəri artıra bilər.

    Bəzən spirtli içkilərin qəbulu həm də sizin nə içməli və ya nə etməli olduğunuz barədə düzgün olmayan qərarlar qəbul etmənizə səbəb ola bilər. İçkilər hətta bəzi dərmanların effektivliyinə təsir edə bilər. Əgər spirtli içki içmək istəyirsinizsə, nəyin sizin üçün təhlükəsiz olduğu barədə həkiminizdən məsləhət alın.

  • Böyük hədəflər qoyub kiçik addınlardan başlayın (sağlam qidalanma ilə bağlı çətinliklər)

    Bəzi xırda düzəlişlər sizin qidalanma planınızın təkmilləşdirilməsinə və hədəflərinizə nail olmağınıza kömək edə bilər.

    Bir çoxlarımız üçün diabetlə bağlı ən böyük çətinliklərdən biri yemək tərzimizi dəyişdirməkdir. Yeməklərimiz tarix və mədəniyyətimizin bir hissəsidir. Zövqümüz bizi unikal edən amillərdən biridir.

    Beləliklə, yadda saxlayın ki, siz həyat tərzinizi dəyişərkən hələ də sevdiyiniz bir çox yeməkləri yeyə bilərsiniz. Sadəcə qəbul etdiyiniz qidanın miqdarını və hansı tezlikdə yeməli olduğunuzu qandakı şəkərin miqdarının təsirinə əsasən tənzimləyə bilərsiniz.

    Amma mən pəhriz saxlamağa nifrət edirəm!

    Sağlam qidalanma və pəhriz saxlamaq bir-birindən fərqlidir. Pəhriz saxlama qısamüddətli prosesdir. Sağlam qidalanma isə uzunmüddətli hədəfi olan keyfiyyətli bir həyat tərzi olub şəkərli diabetinizin düzgün idarə olunması deməkdir.

    Sağlam qida planının hədəfləri aşağıdakılardır:

    • Qandakı şəkərin miqdarını hədəf səviyyədə saxlamaq;
    • Çəkinizə nəzarət etmək;
    • Diabetin fəsadları ilə bağlı riskləri azaltmaq.

    Ailəniz sizə kömək edə bilər

    Diqqətinizi eyni zamanda 1 və ya 2 dəyişiklikdə cəmləyin. Məsələn, əgər tələsdiyinizə görə nahar zamanı “fast food” yeyirsinizsə, evdən daha sağlam yemək gətirməyə çalışın. Televizora baxarkən reklam fasiləsi zamanı yerinizdə addımlaya bilərsiniz.

    Sağlam qidalanma yalnız diabeti olan insanlar üçün deyil, bütün insanlar üçün faydalıdır. Ona görə də, sizinlə birlikdə yaşayan ailə üzvləriniz də sağlam qidalanmaya keçə bilər. Siz sağlam qida planına riayət edərkən, bir-birinizə kömək edə bilərsiniz.

    Əgər qidalanma planınızı pozmusunuzsa, yenidən ona qayıdın

    Əgər plandan kənara çıxmısınızsa, narahat olmayın. Sadəcə, mümkün qədər tez bir zamanda və daha böyük səylə planın yerinə yetirilməsinə qayıdın! Əgər qidalanma planına riayət edilməsi ilə bağlı narahatlığınız olarsa, onda diabetə qayğı komandasına müraciət edin.

    Sağlam qidalanma ilə bağlı digər çətinliklərin aradan qaldırılması

    • “Az yağlı” nişanı olan yeməklərin əvəzinə, qida planınıza üyüdülməmiş taxıl, təzə tərəvəz və meyvə əlavə etməklə büdcənizə qənaət edin. Həmçinin, ətin, yarımfabrikatların və ya hazır qidaların, şəkərli və ya duzlu qəlyanaltıların miqdarını azaldın. Qablaşdırmanın üzərində olan məlumatı oxumağı da unutmayın!
    • Sevdiyiniz yeməkləri kiçik porsiyalarla yeyin, yaxud tərkib hissələrini az yağlı, az şəkərli maddələrlə əvəz edin.
    • Nə vaxt evdən kənar yerdə yemək yeyəcəyinizi əvvəlcədən planlaşdırın. Evdən çıxmazdan əvvəl qəlyanaltı edə bilərsiniz. Əgər insulin qəbul edirsinizsə, inyeksiyaların vaxtını tənzimləməli ola bilərsiniz.
    • Sağlam menyu seçimlərini axtarın. Yeməyin porsiyasını azaltmaq üçün dostunuzla bölüşün.

Xırda hərflərlə çap edilmiş məlumatlarda diabetlə yaşayan insanlar üçün önəmli məlumatlar vardır

Qida üzərindəki etiketlərdə bir çox məlumat qeyd olunur. Orada faizlər, miqdarlar və müxtəlif növ yağ və şəkər növləri barədə informasiya var. Lakin, bu məlumatlar çaşdırıcı ola bilər. Siz diqqətinizi aşağıdakı 6 amilə yönəltsəniz, bu, qidanın sizin üçün uyğun olub-olmadığını müəyyən etməkdə kömək edə bilər.

1. Porsiyanın ölçüsünü yoxlayın Siz görəcəksiniz ki, qida qablaşdırılmalarının əksəriyyətində birdən artıq porsiya var.

2. Müəyyən yağ formalarına diqqət yetirin Hər bir paketdəki doymuş və trans yağların miqdarına diqqət edin.

3. Karbohidratların ümumi miqdarını yoxlayın Ümumi şəkər və liflərin qramlarını ayrılıqda hesablamağa ehtiyac yoxdur. Çünki, bu qablaşdırmanın üzərindəki karbohidratların ümumi miqdarına daxildir.

4. Lifli məhsullar yeyin Lif bədənin həzm eləmədiyi bitki xarakterli qidanın bir hissəsidir. O, qanda xolesterinin azaldılmasına kömək edə, şəkərin sorulmasını ləngidə və bağırsaq peristaltikasının müntəzəmliyini təmin edə bilər. Yetkin insanlar gündəlik 25 – 35 qram lif yeməyi qarşılarına məqsəd qoymalıdırlar.

5. Əlavə olunmuş şəkərdən uzaq durun Şəkərlər qanda şəkərin miqdarını sürətlə qaldırır. Beləliklə, şəkər əlavə olunmuş ərzaqlardan yan keçilməsi vacibdir.

6. Protein (zülal) qəbul edin İnsanların əksəriyyəti kifayət qədər protein qəbul etmir. Orqanizmin proteinə ehtiyacı var. O, sizin özünüzü tox hiss etmənizə kömək edir və qandakı şəkərin miqdarına çox az təsir edir. Əlbəttə, proteində də kalorilər var, ona görə də porsiyaların sayını hər yemək üçün 85 və 170 qram arasında saxlamağa çalışın.

Etiketləri anlamaqla və sağlam qida seçimi etməklə siz qanınızda şəkərin miqdarını optimal hədd daxilində saxlaya bilərsiniz. Əgər yemək planınızı dəyişmək fikrindəsinizsə, öz həkiminizlə və ya diabetə qayğı komandasının hər hansı üzvü ilə mütləq məsləhətləşin. Siz birlikdə qidalanmanıza daha yaxşı nəzarət edə bilərsiniz.

  • Beləliklə, nəyə görə sağlam və ya düzgün qidalanma bu qədər əhəmiyyətlidir?

    Sağlam qidalanma sizə aşağıdakılarda kömək edə bilər:

    Kiçik pəhriz tənzimləmələrinin diabeti olan biri üçün necə böyük bir dəyişiklik yaratdığını öyrənin.

    Diabeti olan insanın sağlam qidalanması ilə diabeti olmayan insanın sağlam qidalanması arasındakı fərq nədir? Əslində fərq çox deyil! Diabetlə yaşamaq tərkibində şəkər olan hər şeyə “yox” demək və desertdən bütünlüklə imtina etmək kimi anlaşılmamalıdır. Sadəcə sizə müxtəlif çeşidli qidalar qəbul etmək və balanslaşdırılmış miqdarda karbohidratlar, proteinlər və yağlar yemək lazım ola bilər.

    • Ümumi səhhətinizi yaxşılaşdırmaq
      Sağlam qidalanma qanda şəkərin miqdarını hədəf səviyyədə saxlamağa kömək edir. O, həmçinin, ürək-damar risklərinizin azaldılmasında faydalıdır.
    • Qanda şəkərin yuxarı və aşağı səviyyədə olmasına yol verməmək
      Düzgün qida qruplarını doğru miqdarlarda qəbul etməyinizi təmin edən qidalanma planına riayət edilməsi qanda şəkərin səviyyəsini idarə etməkdə kömək edə bilər.
    • Sağlam çəkidə qalın
      Həkiminizdən öz sağlam çəki həddinizi öyrənin. Bu hədəf istiqamətində çalışmaq qanınızdakı şəkərin miqdarını idarə etməyə də kömək edə bilər.
  • Sağlam qidalanma əslində nədir?

    Diabetli insanlar üçün “hamıya uyğun” vahid bir pəhriz forması mövcud deyil. Sağlam qida planının hazırlanması qida maddələri və onların qanınızdakı şəkərə necə təsir etdiyi barədə daha çox informasiya əldə etməklə başlayır. Bu, yalnız sizin fərdi zövqünüzə uyğun gələn planın hazırlanmasında deyil, həm də qanda şəkərin səviyyəsini idarə etməkdə kömək ola bilər.

    • Tərəvəz
      Tərəvəzin iki əsas növü var: nişastalı və nişastasız. Nişastasız tərəvəzlərdə karbohidratların miqdarı daha az olduğundan onları qida planınıza salmaq daha uyğundur.
    • Meyvələr
      Meyvələr sağlam və dadlıdırlar, lakin onların da tərkibində çoxlu miqdarda karbohidratlar var. Qidalanma planınızın bir hissəsi kimi, porsiyalarınıza və günün hansı vaxtında yeyilməsinə diqqət yetirmək vacibdir. Həmçinin, meyvələrin qabıqlı və kiçik porsiyalarla (1 ovuc qədər) yeyilməsi məsləhətdir.
    • Proteinlər (zülallar)
      Ət, pendir və yumurtanın tərkibində proteinlər var. Lakin, siz həm də qoz-fındıq və lobya kimi vegetarian variantları yoxlaya bilərsiniz.
  • Siz bunu bacaracaqsınız!

    Çaşdırıcı səslənir? Narahat olmayın, sadəcə bir az təcrübə lazımdır. Şəkərin miqdarını azaldaraq, hər gün tərəvəz və meyvələri qida rasionunuza əlavə etməyə başlayın. Qida üzərindəki məlumatlara, xüsusilə də az yağlı və yağsız süd məhsullarının üzərindəkilərə diqqət yetirin. Onların tərkibindəki şəkər düşündüyünüzdən daha çox ola bilər.

    Sonra yeni və asan hazırlanan yemək reseptləri yoxlaya bilərsiniz. Siz müəyyən edəcəksiniz ki, sizin sağlam qida planınıza sevdiyiniz yeməklər yeni üsulla hazırlanmış variantda daxil ola bilər.

  • Ay şəkər, sənin hekayən nədir ? (Karbohidratlar və qanda şəkər)

    Əgər sizin diabetiniz varsa, karbohidratların hesablanması qanda şəkərin miqdarına nəzarət etməyə kömək edə bilər. Siz bu gün başlaya bilərsiniz.

    Sizin tək nə yediyiniz deyil, həm də nəyi hansı miqdarda yediyiniz önəmlidir. Yəqin siz artıq bilirsiniz ki, karbohidratlar bədəninizi enerji ilə təmin edən qidanın tərkibində olan əsas qida maddələrindən biridir. Yerdə qalan ikisi isə protein və yağlardır. Lakin bilirdinizmi, bəzi karbohidratlar qanda şəkərin miqdarını başqa qida maddələri ilə müqayisədə daha çox artıra bilər? Ona görə də hansı miqdarda və hansı karbohidrat yediyinizdən məlumatlı olmağınız vacibdir.

    Gəlin bunun əsaslarından başlayaq. 3 növ karbohidrat mövcuddur:

    Karbohidratla zəngin qidalar:

    • Çörək, taxıl məhsulları, krekerlər, dənli bitkilər, düyü, makaron məmulatları;
    • Kartof, qarğıdalı, noxud, lobya kimi nişastalı tərəvəzlər;
    • Bütün meyvələr və meyvə şirələri;
    • Süd və qatıq;
    • Konfet, qazlı içkilər, jele kimi şəkərli qidalar;
    • Tort, peçenye, keks, dondurma kimi şirniyyatlar.
  • Bu o deməkdir ki, mən karbohidratlardan imtina etməliyəm?

    Yox! Siz tərkibində karbohidratlar olan qida məhsullarını yeməkdə davam etməlisiniz, çünki onlar bir çox vitamin və minerallarla yanaşı, bədəninizi enerji ilə təmin edir. Yüksək lifli qida məhsulları, xüsusilə həll oluna bilən lifli məhsullar qanda şəkərin miqdarının normal səviyyədə saxlanılmasına kömək edə bilər. Amma yadda saxlayın ki, şirniyyatın tərkibində faydalı qida maddələrinin miqdarı azdır. Ona görə də şirniyyat porsiyalarını kiçik etmək daha yaxşı olardı. Vaxtlı-vaxtında qidalanma vacibdir. Əks halda qanda şəkərin miqdarı aşağı düşə bilər, xüsusilə də siz müəyyən növ dərmanlar qəbul edirsinizsə.

    Diyetoloq və ya şəkərli diabet üzrə təlimçilər yemək və qəlyanaltı zamanı sizə lazım olan karbohidratların miqdarını bölməkdə, qandakı şəkərin miqdarını idarə etməkdə kömək edə bilər.

  • Karbohidratlar insulinə necə təsir edirlər?

    Qanda şəkərin hədəf səviyyəsinə çatmaq üçün, karbohidratlarla insulin arasında düzgün balansın (tarazlığın) saxlanılması vacibdir. Buna nail olmağın iki üsulu var:

    • 1. Karbohidrat qəbulunu insulin dozasına uyğunlaşdırmaq.
      Bazal-bolyus insulin müalicəsi alan pasiyentlərdə karbohidrat sayını aparmaq və istifadə etdiyi qısa təsirli insulinlə uyğunlaşdırmaq vacibdir. Bu sizə qəbul etdiyiniz insulin dozasına uyğun olaraq qandakı şəkərin səviyyələrinə çatmağa və ya bu səviyyələri saxlamağa kömək edə bilər. Həkiminiz sizə gündə hansı miqdarda karbohidrat qəbul etməli olduğunuzu deyə bilər.
    • 2. İnsulin dozasını karbohidrat qəbuluna uyğunlaşdırmaq.
      Siz yemək zamanı qəbul etdiyiniz karbohidratların miqdarına uyğun qısa təsirli insulinin dozasını tənzimləyə bilərsiniz. Bu vərdişin qazanılması müəyyən vaxt tələb etsə də sizə çeviklik və seçim imkanı verəcək. Sizin endokrinoloqunuz və ya diyetoloqunuz qəbul edilən karbohidratların miqdarı üçün nə qədər insulin tələb olunduğunun müəyyən edilməsində kömək ola bilər. Bu, insulini-karbohidrat nisbəti adlanır.

    Əgər siz şəkərli diabeti olan uşağın qayğısına qalırsınızsa, yadda saxlayın:

    • Bu nisbət yaş və çəkidən asılı olaraq dəyişə bilər. Ona görə də uşağınız böyüdükcə, nisbət də dəyişəcək.
    • Bu nisbət gün ərzində də dəyişir.

    Siz müəyyən edə bilərsiniz ki, bəzi karbohidrat növləri digərlərinə nisbətən uşağınızın qanında şəkərin yüksəlməsinə daha tez təsir edir. Ona görə də siz insulin dozalarını müxtəlif ərzaq növləri üçün nizamlamalı ola bilərsiniz.

  • Beləliklə, mən nə yeyə bilərəm ? (Faydalı və zərərli yağlar)

    Diabetlə dost olan qidaları necə seçməlisiniz ki, onlardan həm də zövq alasınız?

    Sağlam qida seçimi diabetə nəzarətin vacib hissəsidir. Necə başlamalı olduğunuza əmin deyilsiniz? Bu bölmədə sualınıza cavab tapacaqsınız:

    • Yeməli və yeməməli olduğunuz qidalar;
    • Faydalı və ziyanlı yağlar arasında fərq;
    • Nəyə görə daha çox tərəvəz və meyvə yemək məqsədəuyğundur?

    Qida seçimləri barədə nə qədər çox öyrənsəniz, sağlam yeməyi diabetə nəzarətin dadlı bir hissəsi etmək o qədər də asan olacaq.

    Necə başlamalısınız?

    Diabetə uyğun sağlam qidalanma sadəcə yediyiniz karbohidratların miqdarını hesablamaqdan ibarət deyil. Sizə həmçinin bəzi digər sağlam qida seçimləri etmək lazım olacaq. Yadda saxlayın ki, yemək planınızı və qida seçimlərinizi həkiminizlə və ya diabetə qayğı komandası ilə müzakirə etməyiniz vacibdir.

    Daha çox lifli qidalar qəbul edin

    Liflər həzm oluna bilmir və beləliklə də onlar sizin həzm sisteminizin “təmizlənməsinə” kömək edir. O, həmçinin yemək yedikdən sonra özünüzü tox hiss etmənizə kömək edir və xolesterin səviyyələrini aşağı sala bilər. Emal olunmamış taxıl çörəkləri, habelə təzə tərəvəzlər və meyvə yeməyə çalışın.

    Daha çox təzə meyvə və tərəvəz yeyin

    Rəngbərəng meyvə və tərəvəz növləri seçin. Bu bəzən unutduğunuz vacib qida maddələrinin gündəlik qəbulunu təmin etməkdə sizə kömək edəcək. Təzə və ya dondurulmuş qaragilə, ispanaq, brokkoli, portağal, habelə qırmızı bibəri həm əsas yemək, həm də qəlyanaltı kimi istifadə edə bilərsiniz. Yadda saxlayın ki, bəzi meyvələrdə yüksək miqdarda karbohidrat var. Çiyələk, qarağat, alça, kivi, alma və moruq kimi aşağı karbohidratlı meyvələr də əla seçimlərdir.

    Faydalı (doymamış) yağların olduğu qidaları seçin

    Zeytun, yerfındığı (araxis), kanola kimi tərkibində mono - doymamış yağların miqdarının yüksək olduğu yağları, yaxud qarğıdalı, günəbaxan, aspir kimi tərkibində poli - doymamış yağların yüksək miqdarda olduğu yağları seçin. Sağlam yağlı qida mənbələrinə həmçinin, qoz-fındıq, zeytun, kətan tumu, avokado, habelə təbii olaraq tərkibində yüksək miqdarda omeqa-3 yağlarının olduğu qızılbalıq, skumbriya, siyənək və sardiniya kimi balıqlar daxildir.

    Ziyanlı (doymuş və trans) yağların olduğu qidalardan uzaq durun

    Doymuş yağlar yağlı ətlərdə, kərə yağında, pendirdə, süddə, habelə tropik yağlarda (palma və kokos yağı) mövcuddur. Trans yağlar maye yağı bərk yağa çevirən kimyəvi prosesdən sonra yaranır. Trans yağlar marqarinlərdə, adətən şirniyyatlarda istifadə olunan yağ məhsullarında, habelə bir çox digər emal olunmuş ərzaqlarda var. Ərzaqda nə qədər doymuş və trans yağların olduğunu müəyyən etmək üçün, ərzağın üzərindəki məlumatı oxuyun.

    Sobada və ya odda bişirilmiş qidaları qəbul edin. Yağda qızardılmış qidaları az qəbul edin

    Çox az miqdarda yağ əlavə etməklə ərzağı sobada və ya odda bişirin. Qidanın tavaya yapışmaması və ya dad vermək üçün zeytun yağı kim sağlam yağlardan az miqdarda istifadə edin.

    Daha az duz (natrium, sodium) tərkibli ərzaqlar yeyin

    Konservləşdirilmiş hazır yeməklər, kolbasalar, duzlu qəlyanaltı ərzaqlar (duzlu krekerlər, fındıqlar), pendirlər, turşular, süfrə duzu kimi natrium tərkibli qidaların miqdarını azaldın. Konservləşdirilmiş ərzağı suda yaxalamaq ərzaqdakı natriumun miqdarını yarıdan dörddə üçədək azalda bilər.

Yemək planınızla dost olmaq (Yemək planınıza riayət etmək)

Əgər diabetə görə indi daha sağlam qidalanırsınızsa, bu əladır. Daha uzun müddət bunu davam etdirmək üçün bir neçə üsul təqdim edirik.

Siz artıq sağlam qidalanmanın əsaslarını bilirsiniz. Lakin hər ehtimala qarşı əgər bəzi çətinliklərlə qarşılaşsanız, sağlam qidalanma planına riayət etməyi daha asan etmək üçün bir neçə ideyanı aşağıda təqdim edirik:

1. Qida seçimində kreativ ol
Sağlam qidalanma darıxdırıcı olmamalıdır. Seçim üçün çoxlu sayda sağlam reseptlər və ərzaqlar var.

2. Stres zamanı artıq yeməkdən uzaq dur
Bu doğrudur. Bəzən biz streslə mübarizə aparmaq üçün yeyirik. Lakin bu, stresin öhdəsindən gəlmək üçün yeganə yol deyil! Bəlkə bunun əvəzinə aşağıdakılardan birini sınayasınız:

  • Aşağı intensivliyi olan idman növləri, məsələn yoqa;
  • Gəzinti;
  • Meditasiya;
  • Könüllü iş.

3. Axtarışda ol
Ətraf mühitimiz bizi lazımsız ərzaqları və ya böyük porsiyalar yeməyə vadar edə bilən amillərlə doludur. Qidalandığınız mühitdəki tamahlandırıcı amillərdən uzaqdurma və onların öhdəsindən gəlmə sağlam qidalanmaya doğru vacib addımdır.

  • Gün ərzində yeyəcəyiniz qidaların planını tutmağa çalışın;
  • Tamahlandırıcı ərzaqları gözdən kənar saxlayın və daha sağlam qidaları asanlıqla əlçatan edin;
  • Daha kiçik qablarda yeyin, böyük qablaşmalarda olan ərzaqları almaqdan çəkinin.

4. Ətrafdakılardan dəstək al
Dostlarınız və ailə üzvlərinizin sizə necə kömək edə biləcəyini onlara bildirməkdən çəkinməyin. Dəstək qrupuna qoşulmaq və ya belə bir qrupu özünüzün yaratması barədə düşünün. Həvəsləndirmə və dəstəyin təmin edilməsində sosial şəbəkə qrupları da çox yaxşı rol oynaya bilər.

5. Özünü mükafatlandır!
Əgər buradək gəlmisinizsə, indi mükafatlandırma vaxtıdır! Planınıza riayət etdiyinizə görə özünüzü daha sağlam mükafatlarla sevindirin:

  • Özünüzə qeyri-ərzaq növ mükafat almaq;
  • Dostunuz və ya sevdiyiniz insanla bir-günlük gəzinti.

6. Diabetə qayğı komandası ilə məsləhətləş.
Həkiminizin tövsiyəsi ilə diyetoloqla görüşmək sizin üçün faydalı ola bilər.

Mövzu ilə bağlı broşurları aşağıdakı linklərdən yükləyə bilərsiniz:

  • Sağlam qidalanma üçün təlimatınız

  • Balanslaşdırılmış qidalanmanın tərtib olunması

  • Qida etiketlərinin oxunması

  • Diabetlə evdən kənarda qida qəbulu